Buraczane gazpacho z migdałami i kozim jogurtem

Słodycz buraków, słono-ostry kozi ser, aromat migdałów - wypróbuj przepis na to oryginalne, gęste gazpacho.

Dodany przez:

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 40 dag ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 25 dag ogórków
  • 2 małe białe cebule
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 5 dag proszku migdałowego
  • 200 ml jogurtu koziego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Ogórki obieramy, dzielimy na 8 cienkich pasków, z reszty usuwamy pestki.
  2. Obrane cebule, szalotkę i czosnek siekamy i miksujemy z burakami i ogórkami bez pestek. Dodajemy migdały, jogurt i balsamico. Krótko miksujemy.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
  4. Ustalamy ulubioną gęstość, dolewając posolonej zmrożonej wody, przyprawiamy do smaku pieprzem i octem balsamicznym.
  5. Rozlewamy do 4 pucharków. Dekorujemy paskami ogórka i gałązką bazylii, posypujemy szczyptą migdałów. Podajemy od razu.
ser buraki chłodnik migdały gazpacho
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy