Bułki z oliwkami

Pachnące bułeczki domowej roboty - dodajcie czarne oliwki. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 670 g mąki pszennej chlebowej
  • 450 g wody
  • 7 g soli
  • 11 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone oliwki do ciasta i mieszamy do momentu równomiernego rozprowadzenia ich w cieście. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  2. Fermentacja wstępna: 1 godzina, po zwiększeniu objętości ciasto przebijamy, pozwalamy mu odpocząć.
  3. Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie formujemy w kształt bułek i układamy na blaszce.
  4. Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce.
  5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15–20 minut z zaparowywaniem.
oliwki chleb bułki pieczywo tomasz deker
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy