Bułki pszenne na zakwasie żytnim

Ocena:

4.48 (211)

  • 48 godz. 0 min.
Pyszne bułeczki

Składniki:

  • 150 g zakwasu
  • 200 g wody
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

Bułki pszenne na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zakwas dokarmić dnia pierwszego wieczorem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12h. Po tym czasie wziąć 150g, dodać wodę, miód, olej, sól i obie maki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 9 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika na 30-60 minut aż lekko się napuszą.
  • Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąc bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne