Bułki na parze

Uwielbi je cała moja rodzinka

Dodany przez: gosia1963

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 dkg drożdzy
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • około kg mąki
  • łyżka masła
  • 3 żółtka
  • około szkl pokrojonych na pół truskawek (pocukrowanych)

Przygotowanie

  1. Drożdze rozpuszczamy w pół szkl ciepłego mleka.Mleko lekko podgrzewamy, wsypujemy cukier, sól i masło.Jak to przestygnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Gdy już będzie gotowe formujemy kulki,w środek wkładamy truskawkę (robimy podobnie jak pączki).
  2. Do dużego garnka wlewamy około połowy wody, na wierzch mocujemy gazę (może by przymocowana gumą, naprężamy ją).Gdy już woda zacznie się gotowac układamy bułki, przykrywamy miską i parujemy ok 5 minut.
  3. Podajemy np z mięsem polane sosem lub jak ktoś woli z bitą śmietaną i truskawkami.
obiad kolacja deser truskawki bułki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze