Bułki kajzerki

Chrupiące i pachnące bułki kajzerki. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 760 g mąki pszennej chlebowej
  • 390 g wody
  • 9 g soli
  • 18 g drożdży
  • 8 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • Razem: 1225 g

Przygotowanie

  1. Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  2. Fermentacja wstępna: 1 godzina
  3. Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie zaokrąglamy i spłaszczamy. Bułki posypujemy mąką i układamy na blasze.
  4. Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce, po tym czasie nacinamy bułki żyletką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 15 minut z zaparowywaniem.
chleb bułki kajzerki tomasz deker
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy