Bułeczki kukurydziane

Ocena:

4.47 (172)

  • 2 godz. 0 min.
Smaczne żółciutkie bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 170 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 ml oleju z pestek winogron albo oliwy z oliwek

Bułeczki kukurydziane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 40-60 minut). Ciasto podzielić na 15 części i uformować bułeczki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub słonecznikiem, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. Piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut (w zależności od piekarnika).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne