Smaczne żółciutkie bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej
Składniki:
20 g świeżych drożdży
320 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
450 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
25 ml oleju z pestek winogron albo oliwy z oliwek
Bułeczki kukurydziane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 40-60 minut). Ciasto podzielić na 15 części i uformować bułeczki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub słonecznikiem, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. Piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut (w zależności od piekarnika).