Bułeczki jagodzianki

Pyszne bułeczki własnego wypieku.

Dodany przez: Anullka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 ½ szklanki mąki tortowej
  • 5 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru+1 płaska łyżka
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 pudełeczka masła roślinnego 125 dkg
  • 1 dżem jagodowy lub świeże jagody
  • Lukier:
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny
  • Kruszonka:
  • 10 dkg maki
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • Z tej porcji wyszło mi 15 jagodzianek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki,dodać ciepłe mleko,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ja podgrzewam wodę w garnku,odwracam pokrywkę do góry i stawiam rozczyn)
  2. Mąkę przesiać do miski,dodać sól,utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,wyrośnięty rozczyn.
  3. Wyrobić reką ciasto,na końcu dodać rozpuszczone ciepłe masło(ciasto może być trochę twardawe,ale po dodaniu masła pięknie się zagniecie,będzie odchodzić od ręki)
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Wyrośnięte ciasto,pokroić na dowolne kawałki,formować placuszki,nakładać dżem i zlepiać bułeczki,układać na blaszce
  6. wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać część kruszonką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku,w 180 st C około 25-30 min.
  9. Smacznego.
deser ciasto jagody
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze