Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 280 kcal
Składniki:
1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
sól
2 łyżki cukru pudru
2 dag drożdży
50 ml mleka
4 jajka
12 dag masła
20 dag Nutelli
tłuszcz do foremek
Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą solą i cukrem. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. W środku mąki zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, dodać 3 jajka.
■ Połączyć wszystkie składniki i zagniatać ciasto 5 min, aż będziegładkie i elastyczne. Dodawać po kawałku masła i wgniatać, aby się połączyło z ciastem. Gdy pojawią się bąbelki, owinąć ciasto folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
■ 12 foremek do babeczek wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Ciasto podzielić na 12 porcji. Uformować krążki. Na każdy nałożyć Nutellę i skleić, formując kulkę.
■ Włożyć do foremek sklejeniem do dołu. Zostawić w ciepłym miejscu na 30 min, aż podwoją objętość.
■ Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 min w temp. 200°C. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.