Bułeczki drożdżowe

Ocena:

4.45 (144)

  • 20 min.
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 280 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • sól
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 12 dag masła
  • 20 dag Nutelli
  • tłuszcz do foremek

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą solą i cukrem. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. W środku mąki zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, dodać 3 jajka.
  • ■ Połączyć wszystkie składniki i zagniatać ciasto 5 min, aż będziegładkie i elastyczne. Dodawać po kawałku masła i wgniatać, aby się połączyło z ciastem. Gdy pojawią się bąbelki, owinąć ciasto folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • ■ 12 foremek do babeczek wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Ciasto podzielić na 12 porcji. Uformować krążki. Na każdy nałożyć Nutellę i skleić, formując kulkę.
  • ■ Włożyć do foremek sklejeniem do dołu. Zostawić w ciepłym miejscu na 30 min, aż podwoją objętość.
  • ■ Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 min w temp. 200°C. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne