Bukiet surówek

Łatwe i smaczne surówki.:)

Dodany przez: Anullka

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Surówka z czerwonych buraczków
  • 1/2 kg czerwonych buraczków(podgotowanych) młodych
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku(jeżeli lubimy)
  • oliwa z oliwek(1 łyżka)
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • Surówka z marchewki
  • 5 marchewek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania)
  • sól
  • pieprz
  • Surówka z białej kapusty
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 cebulka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • majonez i jogurt możemy zastąpić oliwą z oliwek

Przygotowanie

  1. Buraczki obgotować około 10 min,zalać zimną wodą ,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
  2. Dodać starte jabłko,zmiażdżony ząbek czosnku,cukier,sól,pieprz,sok z cytryny,oliwę z oliwek,wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Marchewkę oskrobać,zetrzeć na tarce na grubych oczkach,posolić popieprzyć,dodać cukier,chrzan,majonez,wszystko wymieszać.
  4. Kapustę cieniutko pokroić,posolić,popieprzyć,dodać,starte jabłko, marchewkę,drobno pokrojoną cebulkę,sok z cytryny,wygnieść lekko ręką,odstawić na kilka minut.Majonez wymieszać z jogurtem,polać surówkę.
  5. Surówki są bardzo łatwe do zrobienia,i zarazem smaczne.(może być wersja bez majonezu i jogurtu,jeżeli ktoś lubi można polać oliwą z oliwek! też jest pyszna)
  6. Smacznego:)
warzywa sałatka surówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze