Adobe Stock
4.52 (162)
Bruschetta z pomidorami to bardzo popularna włoska przekąska, której przygotowanie zajmie tylko chwilę. Jej podstawą jest chrupiąca grzanka natarta czosnkiem i skropiona oliwą. Wierzch bagietki lub ciabatty zdobią pomidor pokrojony w kostkę i świeża bazylia. To warty uwagi pomysł na kolację, dodatek do zupy lub przystawkę na przyjęcia. Sprawdźcie, jak zrobić włoską bruschettę z pomidorem.
bagietki 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
czosnek 10 g
pomidor 350 g
bazylia 3 gałązki
sól 3 g
pieprz 2 g
Przygotowanie: czosnek obieramy. Jeden ząbek przekrajamy na pół i lekko przyciskamy nożem, żeby uwolnić soki. Drugi przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy. Kilka listków zostawiamy w całości do dekoracji. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzałka góra-dół).
Pieczywo: bagietkę lub ciabattę kroimy w kromki o grubości około 1,5 cm. Smarujemy je oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, żeby grzanki lekko się zarumieniły. Dzięki temu bruschetta z pomidorami będzie aromatyczna i chrupiąca.
Pomidory: nacinamy i wkładamy do wrzątku na minutę, po czym przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą i posiekaną bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podanie: nakładamy pomidory łyżeczką na podpieczone bagietki. Dekorujemy listkami bazylii.
Porady
- Pomidory powinniśmy nakładać tuż przed podaniem, żeby grzanki nie nasiąkły wilgocią i pozostały chrupiące.
- Popularną wersją tej włoskiej przystawki jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Roztopiony, łagodny ser komplementuje świeże, kwaskowe pomidory i przytrzymuje je na grzance. Warto wykorzystać mozzarellę di bufala, która powstaje z mleka bawolego. Jest delikatna i kremowa w smaku. Świetnie sprawdza się na grzankach i pizzy.
- Polecamy zrobienie grzanek z bagietki lub ciabatty, ale ciekawym pomysłem jest też nieco bardziej rustykalna bruschetta. Oryginalny przepis woła o tradycyjny wiejski chleb na zakwasie z chrupiącą skórką. Można też wykorzystać pieczywo z ziarnami lub włoski chleb z suszonymi pomidorami.
- Przepis na bruschettę przyda się, kiedy szukamy aromatycznej przekąski na ciepło na nadchodzącą imprezę. Włoska grzanka z pomidorami to także smaczny dodatek do zupy.
- Listki bazylii są bardzo delikatne i trzeba je odpowiednio kroić, inaczej szybko zwiędną i pociemnieją. Przygotujmy je dopiero tuż przed użyciem. Używajmy bardzo ostrego noża. Szatkujmy zioła tylko jeden raz, od razu na drobne paseczki. Ponowne krojenie miażdży bazylię, przez co staje się czarna.
- Poza sezonem na słodkie, soczyste, polskie pomidory możemy wykorzystać zagraniczne pomidorki koktajlowe. Warto wybrać różnokolorowe odmiany, żeby grzanki pięknie się prezentowały. Innym sposobem na walkę z jesienną lub zimową chandrą jest bruschetta z pomidorami z puszki. Pamiętajmy, żeby dobrze odsączyć je z zalewy przed użyciem.
Grzanki po włosku to prosta i popularna przekąska, która podbija serca wszystkich smakoszy swoją prostotą. Warto wybierać składniki dobrej jakości. Nie oszczędzajmy aromatycznej oliwy i używajmy świeżo zmielonego pieprzu. Miłośnikom złożonych połączeń smakowych podpowiadamy, czym urozmaicić bruschettę:
Dobrym pomysłem na kolację lub przystawkę na spotkania ze znajomymi jest włoska bruschetta. Przepis podstawowy opiera się na grzance z ulubionego pieczywa, dobrej oliwie i kilku ząbkach czosnku. Dodatki na tę kanapkę nadają jej za każdym razem wyjątkowości. Bruschetta z pomidorami i serem to pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy, gdy mowa o włoskich grzankach. Dojrzałe, soczyste pomidory stanowią klucz do pysznej przystawki. Co, jeśli nie ma na nie sezonu?
Bruschetta może być podawana z najróżniejszymi sezonowymi dodatkami. Możliwości połączenia składników jest całe mnóstwo. Ciekawymi pomysłami są na przykład:
Bruschetta z pomidorami i serem to tradycyjne połączenie włoskich smaków, któremu trudno dorównać. Mimo to miłośnikom tego typu przystawek możemy polecić także inne klasyki, takie jak: