Bruschetta z pomidorami

Ocena:

4.52 (162)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Bruschetta z pomidorami to bardzo popularna włoska przekąska, której przygotowanie zajmie tylko chwilę. Jej podstawą jest chrupiąca grzanka natarta czosnkiem i skropiona oliwą. Wierzch bagietki lub ciabatty zdobią pomidor pokrojony w kostkę i świeża bazylia. To warty uwagi pomysł na kolację, dodatek do zupy lub przystawkę na przyjęcia. Sprawdźcie, jak zrobić włoską bruschettę z pomidorem. 

Składniki:

  • bagietki  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • czosnek  10 g

  • pomidor  350 g

  • bazylia  3 gałązki

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Bruschetta z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek obieramy. Jeden ząbek przekrajamy na pół i lekko przyciskamy nożem, żeby uwolnić soki. Drugi przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy. Kilka listków zostawiamy w całości do dekoracji. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzałka góra-dół).

  • Krok 2:

    Pieczywo: bagietkę lub ciabattę kroimy w kromki o grubości około 1,5 cm. Smarujemy je oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, żeby grzanki lekko się zarumieniły. Dzięki temu bruschetta z pomidorami będzie aromatyczna i chrupiąca. 

  • Krok 3:

    Pomidory: nacinamy i wkładamy do wrzątku na minutę, po czym przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą i posiekaną bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Krok 4:

    Podanie: nakładamy pomidory łyżeczką na podpieczone bagietki. Dekorujemy listkami bazylii.

Porady

  • Pomidory powinniśmy nakładać tuż przed podaniem, żeby grzanki nie nasiąkły wilgocią i pozostały chrupiące.  
  • Popularną wersją tej włoskiej przystawki jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Roztopiony, łagodny ser komplementuje świeże, kwaskowe pomidory i przytrzymuje je na grzance. Warto wykorzystać mozzarellę di bufala, która powstaje z mleka bawolego. Jest delikatna i kremowa w smaku. Świetnie sprawdza się na grzankach i pizzy.   
  • Polecamy zrobienie grzanek z bagietki lub ciabatty, ale ciekawym pomysłem jest też nieco bardziej rustykalna bruschetta. Oryginalny przepis woła o tradycyjny wiejski chleb na zakwasie z chrupiącą skórką. Można też wykorzystać pieczywo z ziarnami lub włoski chleb z suszonymi pomidorami.   
  • Przepis na bruschettę przyda się, kiedy szukamy aromatycznej przekąski na ciepło na nadchodzącą imprezę. Włoska grzanka z pomidorami to także smaczny dodatek do zupy
  • Listki bazylii są bardzo delikatne i trzeba je odpowiednio kroić, inaczej szybko zwiędną i pociemnieją. Przygotujmy je dopiero tuż przed użyciem. Używajmy bardzo ostrego noża. Szatkujmy zioła tylko jeden raz, od razu na drobne paseczki. Ponowne krojenie miażdży bazylię, przez co staje się czarna.  
  • Poza sezonem na słodkie, soczyste, polskie pomidory możemy wykorzystać zagraniczne pomidorki koktajlowe. Warto wybrać różnokolorowe odmiany, żeby grzanki pięknie się prezentowały. Innym sposobem na walkę z jesienną lub zimową chandrą jest bruschetta z pomidorami z puszki. Pamiętajmy, żeby dobrze odsączyć je z zalewy przed użyciem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bruschetta z pomidorami – dodatki 

Grzanki po włosku to prosta i popularna przekąska, która podbija serca wszystkich smakoszy swoją prostotą. Warto wybierać składniki dobrej jakości. Nie oszczędzajmy aromatycznej oliwy i używajmy świeżo zmielonego pieprzu. Miłośnikom złożonych połączeń smakowych podpowiadamy, czym urozmaicić bruschettę: 

  • sos balsamiczny – wiadomo nie od dziś, że świetnie komponuje się ze wszelkimi daniami z pomidorów, zarówno świeżych i suszonych, na ciepło i na zimno. Ma słodko-kwaśny smak i kremową konsystencję. Wydobywa z włoskich grzanek najlepsze nuty smakowe.   
  • zioła – podpieczona bagietka z pomidorami kojarzy się przede wszystkim ze świeżą bazylią, ale przyjemny aromat roztoczą wokół przystawki także natka pietruszki, mięta, tymianek lub rozmaryn. Czym doprawić pomidory do bruschetty? Sprawdzą się również suszone mieszanki z oregano, czosnkiem, słodką papryką i suszonymi pomidorami. 
  • cebula – dymka, czerwona lub szalotka. Wystarczy pokroić je w cienkie krążki lub piórka i posypać nią gotowe grzanki. Zwolennikom smaku umami na pewno posmakuje bruschetta z pomidorem i karmelizowaną cebulą.  

Bruschetta – przepisy 

Dobrym pomysłem na kolację lub przystawkę na spotkania ze znajomymi jest włoska bruschetta. Przepis podstawowy opiera się na grzance z ulubionego pieczywa, dobrej oliwie i kilku ząbkach czosnku. Dodatki na tę kanapkę nadają jej za każdym razem wyjątkowości. Bruschetta z pomidorami i serem to pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy, gdy mowa o włoskich grzankach. Dojrzałe, soczyste pomidory stanowią klucz do pysznej przystawki. Co, jeśli nie ma na nie sezonu?  

Bruschetta może być podawana z najróżniejszymi sezonowymi dodatkami. Możliwości połączenia składników jest całe mnóstwo. Ciekawymi pomysłami są na przykład: 

  • bruschetta z boczniakamidobry pomysł na jesień i zimę, kiedy najłatwiej dostać te grzyby. Zestawione z kozim serem i tymiankiem przekonają do siebie niejednego niejadka. Przez cały rok można też zajadać bruschettę z pieczarkami i oregano. 
  • włoskie grzanki z pesto – bardzo szybkie do zrobienia, ponieważ można wykorzystać gotowy produkt dobrej jakości, który zawsze warto mieć w spiżarni na podobne okazje. Najlepiej zagra tutaj aromatyczne pesto z bazylii, ale można też zrobić ziołowy sos na bazie kolendry lub lubczyku.  
  • bruschetta z musem z selera i karczochów – to przepis wymagający trochę więcej pracy. Karczochy i ser ricotta nadają grzankom prawdziwie włoskiego charakteru.  
  • bruschetta z awokado i łososiem wędzonym – świetna propozycja na sycące śniadanie. Dla pełni szczęścia można ją zaserwować z jajkiem w koszulce 

Co można zrobić z pomidorów i mozzarelli? 

Bruschetta z pomidorami i serem to tradycyjne połączenie włoskich smaków, któremu trudno dorównać. Mimo to miłośnikom tego typu przystawek możemy polecić także inne klasyki, takie jak: 

  • zapiekane pomidory faszerowane mozzarellą – prosta przystawka na ciepło. Obróbka termiczna wydobywa słodycz z jej podstawowego składnika. Polecamy zatopić paluszki grissini w rozpuszczonym serze.  
  • sałatka caprese – aromat dojrzewających w słońcu pomidorów i świeżej bazylii tworzy harmonijną kompozycję smakową z kremowym serem. To świetna propozycja dla osób stroniących od glutenu i węglowodanów. Można podać ją w formie koreczków z miniaturowymi kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi. 
  • pizza margherita – owszem, wymaga więcej pracy, ale trudno o bardziej rozpoznawalne włoskie danie, które doskonale łączy kremowy ser, pomidory i bazylię. 
  • panuozzo – włoska kanapka z długo leżakującego drożdżowego ciasta, wypełniona sałatą, mozzarellą i plastrami świeżego pomidora. To doskonała propozycja na lunch do pracy lub sycącą kolację.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne