Bruschetta

doskonały dodatek do mięska z grila ale nie tylko

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • pietruszka - w zależności jak kto lubi, ja dodaje około 2 garście pokrojonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku - wyciśniety
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  • 30 dkg burrata, mocarella - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Pomidory przekroić na połowki, wyrzucić nasionka, pokroić, następnie w misce wymieszać z pietruszką, czosnkiem, solą, świerzo zmielonym pieprzem, oliwa i octem. Wymieszać.
  2. Pokroić bagietkę ukośnie na 1 centymetrowe kromki, posmarować z obu stron oliwą z oliwek, piec w piekarniku lub na grilu na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem.
  3. Każdą z kromek udekorować wcześniej przygotowanymi pomidorami i serem jeżeli dodajesz, polać sokiem powstałym z pomidorów.
  4. Spożywać natychmiast po zrobieniu.
  5. Pietruszkę można zastąpić bazylią.
  6. Smacznego!
grill warzywa przekąska bagietka pomidowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze