Agata Wojda

Bruschetta - przepis na dwa sposoby

Ocena:

4.48 (147)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.

Składniki:

  • buraki  1 kg

  • olej słonecznikowy  2 łyżki stołowe

  • rozmaryn  3 gałązki

  • śliwki  10 szt.

  • ocet balsamiczny  2 łyżki stołowe

  • miód  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

  • czarnuszka  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  6 łyżek stołowych

  • seler  2 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • karczochy  3 szt.

  • sok z cytryny  0.5 szklanki

  • majonez  1 łyżka stołowa

  • płatki migdałowe  1 łyżka stołowa

  • ciecierzyca  200 g

  • tuńczyk w oleju  100 g

  • seler naciowy  4 szt.

Bruschetta - przepis na dwa sposoby - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.

    bruschetta (2)
  • Krok 2:

    Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.

    bruschetta (1)
  • Krok 3:

    Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.

    bruschetta (3)

Porady

W przepisie na bruschettę na dwa sposoby wykorzystujemy:

  • buraki - podłużne, drobne
  • śliwki - marynowane w occie
  • miód - płynny
  • selery - średniej wielkości, obrane
  • karczochy - marynowane
  • płatki migdałowe - drobno mielone
  • ciecierzycę - ugotowaną 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bruschetty dają wiele możliwości  wykorzystania starszego chleba, a im bardziej mokre dodatki, tym łatwiej go zjeść. Warto pamiętać, że musy, pasty, kremy  i serki idealnie zmiękczają twardy wierzch  i są alternatywą dla masła. Pieczywo mięknie także wtedy, gdy położymy na nie  ciepłe albo gorące dodatki, np. boczniaki przesmażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką lub uduszoną cebulę, którą posypujemy parmezanem. Podpieczone buraki ze śliwką najlepiej posmarować pieczywo serkiem śmietankowym typu philadelphia, wierzch posypać sobie parmezanem.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne