Bounty domowej roboty

rewelacyjny deser dla lubiących wiórki kokosowe

Dodany przez: aniszal

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych (ja dosypałam dodatkowo ok 50g)
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego ściskając wiórki (może to być trudne,bo masa nie będzie ścisła, ale później w lodówce kuleczki ładnie stwardnieją) . Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała. Przechowywać w lodówce.
deser dla dzieci kokos bounty slodkość
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze