Artur Rogalski
4.3 (168)
Botwinka na zimę to sposób na zatrzymanie w słoiku jednego z najlepszych smaków lata. Słodkie łodyżki w zalewie octowej zachowują chrupkość i kolor. Domowe przetwory przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a dzięki pasteryzacji będą doskonałe nawet po kilku miesiącach. Na bazie botwinki ze słoika zrobimy nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także wiele innych potraw na obiad lub kolację.
botwina 5 pęczków
koper 1 pęczek
czosnek 4 szt.
woda 2.5 l
sól 50 g
cukier 50 g
ocet 90 ml
Botwinkę: myjemy i kroimy (razem z liśćmi) na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Słoiki: wyparzamy i układamy w nich starte buraczki i botwinkę. Na wierzch każdej porcji kładziemy posiekany koperek i pół ząbka czosnku.
Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem. Studzimy i przelewamy do przygotowanych słoików.
Pasteryzacja: słoiki z botwinką na zimę mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji).
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 8 słoików o pojemności 450 ml.
- Przyjmujemy, że pęczek botwinki waży średnio ok. 350 g.
- Botwinkę i dodatki nakładamy do słoików i lekko ugniatamy, pozostawiając 2–3 cm wolnej przestrzeni.
- Do botwinki na zimę możemy użyć octu spirytusowego (10%) lub jabłkowego. Z racji tego, że jest słabszy, potrzebujemy go więcej – ok. 120 ml.
- Botwinkę w słoikach pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów na zimę.
Do słoików z botwinką możemy wrzucić także inne warzywa korzeniowe, zioła lub inne dodatki:
Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki:
Możemy także przygotować botwinkę w słoikach bez octu – w słonej zalewie. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odrobinę cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojone warzywa zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy do fermentacji, która przebiega w temperaturze pokojowej.
Innym sposobem na przechowanie botwinki na zimę jest mrożenie. Pokrojone lub całe łodyżki myjemy, osuszamy i umieszczamy w specjalnym pojemniku odpornym na niskie temperatury. Zamrożoną botwinkę należy spożyć w ciągu 3–4 miesięcy.