Botwinka pasteryzowana

Znakomita do chłodnika litewskiego, barszczu ukraińskiego, nie mówiąc o pysznej zupie z jajkiem, koperkiem i śmietaną.

Dodany przez: mojegotowanie

Botwinka pasteryzowana

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4-5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól
  • 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. ■ 4–5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych z liśćmi oczyścić. Odciąć najstarsze zewnętrzne liście i przyciąć końce korzeni. Starannie umyć i osączyć. Pokroić drobno razem z liśćmi, włożyć do garnka.
  2. ■ Zagotować 1 l wody z dodatkiem 2 łyżeczek kwasku cytrynowego oraz łyżeczki soli. Buraczki zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia około trzech minut. Przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików (dostosowanych pojemnością do jednorazowego użycia).
  3. ■ Do każdego słoika włożyć po 1–2 obrane ząbki czosnku. Słoiki zamknąć. Pasteryzować botwinkę 20 minut w temperaturze 95°C. Ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie straciła koloru.
przetwory czosnek botwinka botwinka pasteryzowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze