Boeuf Stroganoff

Bardzo dobre danie, znakomicie nadaje się na obiad.

Dodany przez: joabom

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

Składniki

  • 70 dag wołowiny
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona ostra papryka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść z błon, następnie pokrój w plastry ok. 2 cm, a te w paski o szerokości 1 cm. Oprósz pieprzem. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż pokrojone mięso i podsmaż na rumiano z każdej srony. Do mięsa dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki. Składniki posól, przemieszaj i smaż na dużym ogniu aż grzyby zmiękną i puszczą sok. Składniki na patelni oprósz mąką i wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś, aż potrawa zgęstnieje (ok. 5 min). Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gulasz dopraw papryką, wszystko dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 10 min.
mięso obiad pieczarki cebula wołowina gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze