Potrawa doskonale nadaje się do duszonej wołowiny i wieprzowiny.
Składniki:
boczniaki - 500g
masło - 3 łyżki
cebula 1 szt
rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
czosnek - 1 ząbek duży
białe wino - 75 ml
śmietana 1/4 szkl ( 63 ml)
mąka - 1 łyżka
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
Boczniaki duszone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić).
Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie rozgrzane masło i podsmażyć. Grzyby wyłożyć (ja nie wykładałam, tylko, podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek.
Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym ogniu.
Kiedy grzyby będą prawie miękkie, wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam wina czerwonego, ale efekt smakowy był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę. Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.