Boczniaki duszone

Potrawa doskonale nadaje się do duszonej wołowiny i wieprzowiny.

Dodany przez: Aseret

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • boczniaki - 500g
  • masło - 3 łyżki
  • cebula 1 szt
  • rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
  • czosnek - 1 ząbek duży
  • białe wino - 75 ml
  • śmietana 1/4 szkl ( 63 ml)
  • mąka - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić).
  2. Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie rozgrzane masło i podsmażyć. Grzyby wyłożyć (ja nie wykładałam, tylko, podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek.
  3. Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym ogniu.
  4. Kiedy grzyby będą prawie miękkie, wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam wina czerwonego, ale efekt smakowy był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę. Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.
grzyby obiad kolacja przystawka duszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze