boczniak_marynowany

Boczniak marynowany

Ocena:

4.39 (218)

  • 55 min.
  • dla 6 osób

Smaczna przystawka oraz przekąska. Nadaje się również jako dodatek do dań głównych.

Składniki:

  • NA 1 KG GRZYBÓW:
  • - 2 szklanki wody,
  • - 1/2 szklanki 10% octu,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka cukru,
  • - 10 ziaren pieprzu,
  • - 5 ziaren ziela angielskiego,
  • - 3 liście laurowe,

Boczniak marynowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby umyć, obgotowywać 10 minut, odsączyć z wody.
  • Przygotować zalewę wg podanej proporcji, zagotować ją.
  • Do zalewy włożyć wcześniej obgotowane grzyby.
  • Zagotować je razem z zalewą i gotować jeszcze 5 minut.
  • Gorącą zalewą z grzybami napełniać słoiczki.
  • Zamykać i pasteryzować ok 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne