Boczek rolowany

Boczek rolowany na kanapki

Dodany przez: IwaG2

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Płat surowego boczku 1-1,5 kg
  • saletra - szczypta
  • sól (2 dag na 1 kg boczku)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • majeranek
  • listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól

Przygotowanie

  1. Boczek posypać saletrą i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki( minimum ja mocze dłużej go w wodzie z przyprawami wymienionymi w tzwanej solance soli tyle na wodę aby jajko włożone wypłyneło, wówczas boczek ma ładny kolor). Następnie ciasno go zwijam i sznuruje, obsypuje majrankiem wkładam do rękawa i piekę około 1,5 godziny.
mięso boczek liść laurowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze