Boczek kombinowany

Ocena:

4.56 (183)

  • 5 min.
  • dla 10 osób
Po postnej Wigilii, w pierwszy i drugi dzień świąt jesteśmy spragnieni soczystego kawałka aromatycznego mięsa.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 5 ząbków czosnku + do natarcia
  • 2 łyżki tymianku + do natarcia
  • 2 kg boczku o grubości min. 4 cm

Boczek kombinowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotowujemy 4 l wody z cukrem, solą, czosnkiem i tymiankiem.
  • Wkładamy boczek, gotujemy pod przykryciem 4 godz. Studzimy całość do temperatury pokojowej.
  • Boczek wyjmujemy i nacieramy dodatkowo tymiankiem i posiekanym czosnkiem,
  • Zapiekamy 20 min w temp. 230°c. Studzimy i kroimy w plastry.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne