4.05 (299)
Blok czekoladowy to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Sentymentalna słodycz będzie smakować najlepiej, jeśli zastosujemy znane sprzed lat składniki, czyli mleko w proszku i kakao. Robiąc ten deser, staramy się ignorować kalorie, bo zawiera znaczącą ilość masła. Masę możemy wzbogacić kawałkami herbatników i rodzynkami lub orzechami. Podpowiadamy młodym i starszym skorym do wspominek, jak zrobić blok czekoladowy jak dawniej.
masło 250 g
mleko w proszku 220 g
mleko 125 ml
kakao 40 g
cukier 150 g
herbatniki 120 g
rodzynki 80 g
Baza kakaowa: rozpuszczamy masło w rondelku, na małej mocy palnika. Dobrze jest pokroić je wcześniej w kostkę, żeby topiło się równomiernie. Staramy się nie doprowadzić tłuszczu do wrzenia, inaczej masa na blok czekoladowy z herbatnikami może się później rozwarstwić. Dolewamy mleko. Dosypujemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników.
Ewa Niepytalska
Mleko w proszku: zestawiamy garnek z palnika. Możemy przeleć jego zawartość do czystej miski z zaokrąglonym dnem, w której wygodniej będzie mieszać masę. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Każdą porcję łączymy z bazą czekoladową za pomocą rózgi kuchennej. Robimy to energicznie, żeby nie powstały grudki. Warto ułatwić sobie pracę mikserem z trzepaczką. Masa czasami rozwarstwia się podczas mieszania. Z powrotem stworzymy emulsję, jeśli dodamy do niej niewielką ilość gorącej wody. Kiedy zgęstnieje, zamieniamy rózgę na szpatułkę.
Ewa Niepytalska
Dodatki: łamiemy herbatniki na niewielkie kawałki. Wrzucamy je do masy. Dodajemy również rodzynki (jeśli są mocno ususzone, możemy je wcześniej namoczyć w wodzie, herbacie, a nawet rumie). Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Różne przepisy na blok czekoladowy z mleka w proszku przewidują także inne dodatki, takie jak suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy włoskie, pistacje lub wiórki kokosowe. Warto zainspirować się tym, co akurat zalega w naszej spiżarni.
Ewa Niepytalska
Formowanie i chłodzenie: przekładamy masę do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem. Wyrównujemy wierzch. Przykrywamy. Niektórzy przyrządzają nieco bardziej nowoczesny blok czekoladowy w waflu. Jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować dwa docięte do kształtu foremki andruty. Jednym z nich wyłożyć dno foremki, a drugim przykryć wierzch masy. Blok może też przyjąć formę kakaowych pralinek. Wkładamy go do lodówki na 3–4 godziny (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Ewa Niepytalska
Podanie: kiedy nasza domowa czekolada całkowicie zastygnie, możemy wyjąć ją z foremki i wyłożyć na deskę do krojenia. Dzielimy blok na dosyć grube plastry, najlepiej za pomocą noża z rozgrzanym ostrzem. Możemy udekorować go białą polewą i posypać kakao, jadalnymi płatkami róż lub wiórkami kokosowymi.
Ewa Niepytalska
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.