Bliny z wędzonym łososiem

Przepis na buraczane bliny z łososiem.

Dodany przez: mojegotowanie

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
40 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 buraki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 170 ml greckiego jogurtu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 14 dag mąki
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • szklanka gęstej śmietany
  • 15 dag łososia wędzonego
  • gałązki koperku do dekoracji

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, zalewamy bulionem warzywnym rozpuszczonym w wodzie i gotujemy do miękkości.
  2. Buraki osączamy, kroimy na kawałki i wraz z jogurtem miksujemy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajka ubite z sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli.
  3. Łyżką formujemy małe porcje i wrzucamy na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni (bez tłuszczu) i smażymy małe placuszki. Obracamy, gdy małe pęcherzyki powietrza zaczną tworzyć się na powierzchni każdego z nich. Z drugiej strony smażymy najwyżej ok. 30 s i przenosimy na ruszt lub kratkę. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy całe ciasto.
  4. Możemy bliny przygotować dzień wcześniej i przechowywać je w szczelnym pojemniku.
  5. Bliny serwujemy ze śmietaną, oprószonym pieprzem, na tym kładziemy fantazyjnie zrolowany plasterek łososia i dekorujemy gałązką koperku.
przekąska łosoś bliny burak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze