Bliny gryczane

Ocena:

4.45 (165)

  • 4 godz. 0 min.

Przygotowanie: 4 godziny Smażenie: 30 minut Sztuka: 100 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • czubata szklanka mąki gryczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól
  • słonina lub masło do smażenia

Bliny gryczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Należą do tego rodzaju potraw
  • które wymyślali biedacy na całym świecie. To rosyjska wersja drożdżowego placka
  • ubodzy ludzie z południa Włoch z podobnych prostych składników stworzyli słynną pizzę.
  • W Rosji te okrągłe placki jadano zwłaszcza w okresie ostatków
  • w tygodniu zwanym maślenica (tydzień naleśnikowy)
  • poprzedzającym wielki post. Tradycja ta sięga czasów przedchrześcijańskich i związana jest z uroczystymi obchodami równonocy wiosennej. Chrześcijańscy misjonarze przekształcili to ludowe święto w kończące karnawał przed wielkim postem. Pierwotna nazwa blinów – mliny – wywodzi się od słowa mleć.
  • Bliny mają także symboliczne znaczenie w rosyjskiej tradycji. Podaje się je matkom po porodzie
  • ale także na stypach. Ich okrągły
  • pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biedaków.
  • Dzięki rosyjskiej porewolucyjnej emigracji zostały spopularyzowane we Francji
  • gdzie arystokraci
  • oficerowie i inteligenci zakładali restauracje
  • by zdobyć źródło utrzymania. Bliny doczekały się swojego hasła w encyklopedii „Larousse gastronomique”.
  • Tradycyjnie smaży się je na specjalnych małych patelenkach i od razu zjada. Powinny być miękkie
  • pulchne i porowate. Podaje się je z gęstą kwaśną śmietaną
  • posiekaną cebulką
  • drobno krojonymi jajkami na twardo
  • wędzonymi i solonymi rybami. Z czasem
  • dzięki dodatkom w postaci kawioru i łososia
  • stały się daniem wykwintnym i dość drogim. Bliny serwuje się ułożone w stos
  • a w oddzielnych miseczkach podaje się dodatki.
  • Jak to zrobić
  • Drożdże wymieszać w dużej misce z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej
  • starannie wyrobić. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość
  • wlać stopione masło
  • dodać sól
  • cukier i żółtka.
  • Wyrabiając
  • stopniowo dodawać oba rodzaje mąki i tyle ciepłego mleka
  • aby ciasto było gęste jak śmietana. Gdy będzie gładkie i elastyczne
  • rozprowadzić pozostałym mlekiem. Przykryć i ponownie odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięciana (aż podwoi swoją objętość).
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Małe patelenki lub zwykłą patelnię smarować masłem lub kawałkiem słoniny
  • nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron
  • aż się zrumienią. Gotowe bliny trzymać w ciepłym piekarniku
  • aby nie wystygły.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne