Przygotowanie: 4 godziny Smażenie: 30 minut Sztuka: 100 kcal
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
czubata szklanka mąki gryczanej
2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki cukru
4 dag drożdży
2 łyżki stopionego masła
sól
słonina lub masło do smażenia
Bliny gryczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Należą do tego rodzaju potraw
które wymyślali biedacy na całym świecie. To rosyjska wersja drożdżowego placka
ubodzy ludzie z południa Włoch z podobnych prostych składników stworzyli słynną pizzę.
W Rosji te okrągłe placki jadano zwłaszcza w okresie ostatków
w tygodniu zwanym maślenica (tydzień naleśnikowy)
poprzedzającym wielki post. Tradycja ta sięga czasów przedchrześcijańskich i związana jest z uroczystymi obchodami równonocy wiosennej. Chrześcijańscy misjonarze przekształcili to ludowe święto w kończące karnawał przed wielkim postem. Pierwotna nazwa blinów – mliny – wywodzi się od słowa mleć.
Bliny mają także symboliczne znaczenie w rosyjskiej tradycji. Podaje się je matkom po porodzie
ale także na stypach. Ich okrągły
pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biedaków.
Dzięki rosyjskiej porewolucyjnej emigracji zostały spopularyzowane we Francji
gdzie arystokraci
oficerowie i inteligenci zakładali restauracje
by zdobyć źródło utrzymania. Bliny doczekały się swojego hasła w encyklopedii „Larousse gastronomique”.
Tradycyjnie smaży się je na specjalnych małych patelenkach i od razu zjada. Powinny być miękkie
pulchne i porowate. Podaje się je z gęstą kwaśną śmietaną
posiekaną cebulką
drobno krojonymi jajkami na twardo
wędzonymi i solonymi rybami. Z czasem
dzięki dodatkom w postaci kawioru i łososia
stały się daniem wykwintnym i dość drogim. Bliny serwuje się ułożone w stos
a w oddzielnych miseczkach podaje się dodatki.
Jak to zrobić
Drożdże wymieszać w dużej misce z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej
starannie wyrobić. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość
wlać stopione masło
dodać sól
cukier i żółtka.
Wyrabiając
stopniowo dodawać oba rodzaje mąki i tyle ciepłego mleka
aby ciasto było gęste jak śmietana. Gdy będzie gładkie i elastyczne
rozprowadzić pozostałym mlekiem. Przykryć i ponownie odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięciana (aż podwoi swoją objętość).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Małe patelenki lub zwykłą patelnię smarować masłem lub kawałkiem słoniny
nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć z obu stron
aż się zrumienią. Gotowe bliny trzymać w ciepłym piekarniku