Biszkoptowa babka z truskawkami

Przepis na anielski przysmak czyli delikatną jak puch biszkoptową babkę obłożoną bitą śmietaną i truskawkami.

Dodany przez: mojegotowanie

Biszkoptowa babka z truskawkami

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 12 białek jajek
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 35 dag truskawek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Połowę cukru mieszamy z przesianą mąką i solą. W dużej misce za pomocą trzepaczki przez 2 min łączymy białka z wodą, ekstraktem waniliowym i mąką ziemniaczaną, następnie – używając miksera ręcznego – ubijamy przy średniej szybkości. Powoli dodajemy odłożony cukier, przesiewając go przez sitko. Gdy piana będzie już sztywna i szklista, przesiewamy do białek mieszaninę mąki i łączymy, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do wysokiej formy z kominkiem (o gładkich brzegach, najlepiej taką jak do baby) i pieczemy przez 35–40 min. Schładzamy do góry nogami, co najmniej przez 1 godz. przed wyjęciem z formy. Przed podaniem śmietanę ubijamy z cukrem, smarujemy nią wierzch i brzegi ciasta. Dekorujemy plasterkami truskawek. Podajemy od razu.
Wielkanoc deser truskawki Babka biszkopt letnie menu anielski przysmak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy