Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Ocena:

4.37 (207)

  • 60 min.

delikatne ciasto z soczystymi owocami

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1,5 szkl. drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4-6 jabłek (najlepiej kwaskowate, mogą być antonówki),
  • do oprószenia: cukier puder,
  • do formy: 1-2 łyżeczki masła + 2-3 łyżki bułki tartej

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na ósemki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dalej ubijać dodając po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą razem z solą i proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać łyżką - delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylać na blaszkę, lekko wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne