Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

Choć użyłam mrożonych truskawek, to równie dobrze mogą być świeże, zwłaszcza, że niedługo sezon

Dodany przez: ewasng2

Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 50 dag mrożonych truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • BITA ŚMIETANA:
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 śmietan fix

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, cukier i ubij. Potem dodaj mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz ok 20 minut.
  2. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Truskawki zmiksuj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Potem dodaj do niej 4 łyżki zmiksowanych truskawek i podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie połącz galaretkę, żelatynę i truskawki i gdy masa zacznie tężeć wylej na biszkopt.
  3. Kremówkę ubij z cukrem i śmietan fixem i udekoruj ciasto.
deser truskawki bita śmietana biszkopt galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze