Biszkopt z truskawkami

Ulubione ciasto mojego męża :)

Dodany przez: Kitty

Biszkopt z truskawkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej lub tortowej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem - gotowa masa śmietankowa z torebki lub:
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żelatyna
  • Galaretka truskawkowa
  • opakowanie mrożonych truskawek lub 1/2 kg świeżych

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Zmniejszyć obroty w mikserze na najniższe, dodać resztę cukru, powoli dodawać żółtka, następnie przesiać przez sitko mąki i na koniec dodać proszek do pieczenia. Całość wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piecyka do 180 stopni i pec przez ok 60 min. Wyjąć i ostudzić.
  2. Krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną. Można też użyć gotowych mas z torebek.
  3. Ostudzony biszkopt smarujemy kremem i układamy truskawki (ilość według uznania), wstawiamy do lodówki na ok 15 min. Wyjmujemy i zalewamy galaretką. (Aby galaretka nie wsiąkła w krem i biszkopt dobrze jest poczekać jak zacznie tężeć i stopniowo ją dodawać, ja wlewam po łyżce wazowej i wstawiam do lodówki, po czym po ok 5 min wyjmuję i wlewam kolejną partię galaretki)
deser dla dzieci ciasto truskawki biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze