Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Rozpływa się w ustach :)

Dodany przez: alien1985

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 14 dkg cukru
  • 8 dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek szara lub złota reneta
  • łyżka cukru
  • galaretka pomarańczowa
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 2 paczki herbatników (po 100 g)

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka).
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i do gorących wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  4. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami.
  5. Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimne jabłka, następnie herbatniki i bitą śmietanę. Na koniec posypać startym herbatnikiem.
deser jabłka bita śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze