biszkopt_z_jablkami_i_bita_smietana

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Ocena:

4.44 (156)

  • 60 min.
Rozpływa się w ustach :)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 14 dkg cukru
  • 8 dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek szara lub złota reneta
  • łyżka cukru
  • galaretka pomarańczowa
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 2 paczki herbatników (po 100 g)

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt :
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka).
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i do gorących wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami.
  • Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimne jabłka, następnie herbatniki i bitą śmietanę. Na koniec posypać startym herbatnikiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne