Adobe Stock
4.53 (190)
Biszkopt orzechowy może być świetną bazą nie tylko do tortów, ale także do ciast z owocami. Możecie go upiec w tortownicy o średnicy 24–26 cm lub dużej prostokątnej blasze. Puszyste ciasto z mielonymi orzechami włoskimi dobrze komponuje się z kremami budyniowymi, czekoladowymi lub na bazie serka mascarpone. Do nasączenia biszkoptu wyjątkowo sprawdzi się poncz kawowy, który podkreśli orzechowy smak ciasta.
orzechy włoskie 200 g
jajka 8 szt.
sól 2 g
cukier puder 120 g
mąka pszenna 30 g
bułka tarta 40 g
kasza manna 15 g
proszek do pieczenia 3 g
Przygotowanie składników: orzechy rozłupujemy i mielimy, np. przy użyciu malaskera. Jajka wyjmujemy z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik wstawiamy na 180°C.
Piana z białek: ostrożnie i dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier.
Pozostałe składniki: w osobnym naczyniu mieszamy zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Dodajemy kaszę mannę i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Żółtka: rozkłócamy je przy pomocy rózgi i powoli dodajemy do ubitej piany z białek. Całość mieszamy szpatułką.
Łączenie składników: do masy z jajek, również stopniowo, dodajemy suche składniki. Ostrożnie mieszamy, aby połączyć składniki, ale nie zburzyć delikatnej konsystencji piany.
Pieczenie: gotową masę na biszkopt orzechowy przelewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35–40 min.
Studzenie: gotowy biszkopt zostawiamy jeszcze na 10 min w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze 10 min, po czym wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Porady
- Biszkopt orzechowy pieczemy to tzw. „suchego patyczka”. Co to znaczy? Po 35 min nakłuwamy ciasto drewnianym patyczkiem (może być wykałaczka do szaszłyków) i sprawdzamy, czy nic się do niego nie klei. Jeśli po wyjęciu, patyczek jest suchy to znak, że możemy wyjąć biszkopt z piekarnika.
- Przy oddzielaniu białek od żółtek należy zachować szczególną ostrożność. Miska, w której będziemy je ubijać, a także widełki miksera muszą być czyste i suche. W przeciwnym wypadku piana z białek nie wyjdzie.
- Jeśli boki ciasta przykleiły się do formy, przed wyjęciem biszkoptu z blachy obkrójcie je wokół rantu ostrym nożem.
- Biszkopt można pokroić na blaty do tortu (lub innego przekładanego ciasta) dopiero po całkowitym ostygnięciu.
- Możecie spróbować upiec biszkopt bez proszku do pieczenia. Powinien ładnie wyrosnąć na samych jajkach.
- W wersji bezglutenowej zrezygnujcie z mąki pszennej i kaszy manny. Zwykłą bułkę tartą trzeba zastąpić bezglutenową – 60 g w przypadku przepisu na biszkopt z 8 jajek.
- Można też zrobić biszkopt orzechowy w prostszej wersji bez mąki – z jajek, cukru i zmielonych orzechów, dodając jedynie odrobinę soli do białek i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Smak ponczu najlepiej jest dobrać do kremu, którym będzie przekładany biszkopt. Jeśli krem będzie jasny – z bitej śmietany, budyniu lub mascarpone – można użyć:
Do ciemnych kremów – orzechowych lub czekoladowych, pasuje poncz:
Do nasączenia biszkoptu orzechowego o wielkości o średnicy ok. 24 cm potrzebujecie ok. 200 ml ponczu.
Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi, przygotowując je w następujący sposób:
Które z nich wybrać na biszkopt orzechowy – laskowe czy włoskie? Orzechy laskowe są bardziej delikatne w smaku, a włoskie – wyraziste z charakterystyczną goryczką. Różnią się one jednak nie tylko smakiem, ale także zawartością substancji odżywczych. W orzechach laskowych jest więcej witamin C, E, B1, B5, żelaza i potasu.
Z kolei orzechy włoskie zawierają więcej tłuszczu, białka i węglowodanów. Są także bogatsze w fosfor, cynk i witaminę B2. Jedne i drugie są zdrowe. Chociaż orzechy włoskie zawierają odrobinę więcej kalorii od laskowych, wyjątkowo korzystnie wpływają na pracę organizmu, pamięć i zdolności poznawcze.
Poniżej kilka naszych propozycji na tort z biszkoptem orzechowym:
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -20% na zakupy powyżej 100 zł. Promocje nie łączą się. Oferta i szczegóły promocji dostępne w drogeriach stacjonarnych i na zikodermo.pl.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.