Biszkopt bezglutenowy

Ocena:

4.48 (183)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Biszkopt bezglutenowy powstaje na bazie mąki kukurydzianej, mąki ziemniaczanej, jajek, cukru oraz aromatu waniliowego. Jest świetną propozycją dla wszystkich osób unikających glutenu. Odznacza się wyjątkowo delikatną, puszystą konsystencją. Biszkopt z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej idealnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne ciasto, jak i spód do tortu.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • mąka kukurydziana  85 g

  • mąka ziemniaczana  140 g

  • cukier  220 g

  • aromat do ciasta  4 krople

Biszkopt bezglutenowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie spodu: spód okrągłej formy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 2:

    Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania, wlewamy żółtka oraz aromat waniliowy. Na końcu wsypujemy obie mąki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

  • Krok 3:

    Pieczenie: gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Biszkopt bezglutenowy pieczemy na środkowej półce w piekarniku przez około 35 minut.

Porady

  • Zamiast cukru możemy użyć 120 g słodziku w proszku np. erytrytolu. Składnik ten zmniejszy kaloryczność biszkoptu, a smak wypieku pozostanie bez zmian. 
  • Ciasto bezglutenowe możemy przygotować również w wersji czekoladowej. W takiej sytuacji dodajemy 2 łyżki kakao i zmniejszamy ilość mąki kukurydzianej o 20 g.
  • Po upieczeniu biszkoptu, warto zostawić go na kilka minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W ten sposób mamy pewność, że ciasto nie opadnie i będzie pięknie prezentować się na talerzu.
  • Niewielki dodatek startej skórki cytryny lub pomarańczy wspaniale wzbogaci smak oraz aromat wypieku. 
  • Ostudzony biszkopt bezglutenowy możemy w prosty sposób udekorować lukrem pomarańczowym lub cytrynowym. Aby go przygotować, wystarczy połączyć cukier puder z czterema łyżkami soku z owoców.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym przełożyć biszkopt bezglutenowy?

Jeśli mamy ochotę wzbogacić smak biszkoptu bezglutenowego, to możemy przełożyć go następującymi dodatkami:

  • bita śmietana – w szybki sposób przygotujemy ją na bazie śmietanki 30% oraz niewielkiej ilości cukru. Latem warto połączyć ją z owocami takimi, jak truskawki, maliny, czy poziomki. 
  • dżem owocowy – to pomysł na prosty i smaczny dodatek do lekkiego ciasta bezglutenowego.
  • serek mascarpone – polecamy wymieszać go z niewielką ilością ubitej śmietanki 30 %. Dzięki temu będzie odznaczał się lżejszą konsystencją.
  • krem czekoladowy – wspaniale smakuje posypany prażonymi orzechami ziemnymi lub laskowymi. 

Jak zrobić bezglutenowy krem do tortu?

Połączenie mascarpone ze śmietanką 30% oraz niewielką ilością cukru pudru to wspaniały pomysł na krem bezglutenowy. Odznacza się on wyjątkowo puszystą i lekką konsystencją, co idealnie współgra z delikatnym biszkoptem. Możemy wzbogacić go również o:

  • startą skórkę pomarańczy,
  • ulubione owoce, 
  • wiórki kokosowe, 
  • tartą czekoladę. 

Ponadto tego rodzaju krem może być bazą do innych wersji smakowych, dzięki temu w prosty sposób wykonamy: 

Warto eksperymentować ze smakami, dzięki temu ustalimy, który nam najbardziej odpowiada.
Pamiętajmy jednak, żeby zawsze mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu. Nawet śladowe ilości tego składnika mogą mieć negatywny wpływ na osoby z nietolerancją glutenu. Najbezpieczniejsze będą produkty certyfikowane.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne