Biszkopt na tort

Ocena:

4.24 (267)

  • 45 min.
  • dla 8 osób

Puszysty biszkopcik

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej

Biszkopt na tort - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oddzielić białka od żółtek, włożyć do wysokiej miski. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż piana będzie w miarę sztywna. Dodajemy cukier, po trochę, cały czas miksując. Miksować tak długo, aż piana będzie sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.
  • Dodać żółtka, zmiksować na mniejszych obrotach.
  • Mąkę pszenna wymieszać z ziemniaczaną, wsypać do miski, wymieszać delikatnie, może być na wolnych obrotach miksera lub łopatką drewnianą.
  • Ciasto przelać do tortownicy, spód powinien być wyłożony papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 30 minut w 170st. Po tym czasie biszkopt wystudzić, okroić nożem brzegi, zdjąć obręcz tortownicy.

Porady

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne