Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki:
CIASTO:
7 jajek
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
torebka cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM:
kostka masła (20 dag)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
puszka brzoskwiń w zalewie (40 dag)
torebka cukru wanilinowego
DEKORACJA:
szklanka śmietany kremówki
torebka zagęstnika do śmietany
kandyzowane wiśnie
Biszkopt brzoskwiniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ciasto: żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka lekko schłodzić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę na przemian z mąką dodawać do masy żółtkowej, delikatnie mieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tortownicę (o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
■ Wlać ciasto, wierzch posypać startą czekoladą. Piec 20 minut w temp. 200°C. Zmniejszyć do 180°C, piec jeszcze 20 minut. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
■ Krem: jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć w kąpieli wodnej na gęstą masę. Ubijać, aż krem wystygnie. Masło zmiksować, wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Krem odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
■ Połowę brzoskwiń pokroić na plasterki, połowę w małą kostkę.
■ Na jasnym krążku ciasta rozsmarować krem, posypać kostkami brzoskwiń, ułożyć drugi jasny biszkopt, posmarować kremem. Nakryć krążkiem z czekoladą, posmarować kremem.
■ Dekoracja: śmietanę ubić z zagęstnikiem, włożyć do szprycy, rozetkami udekorować wierzch tortu. Ułożyć plasterki brzoskwiń i kandyzowane wisienki.