Bigos ze słodkiej kapusty

Bigos ze słodkiej kapusty, bardzo dobry.

Dodany przez: Niunia_yea

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • główka kapusty ok 3,5 kg
  • 3 łyżki koncentratu pom 30%
  • 50 dkg. kiełbasy ulubionej
  • 1 szt. mięsa z golonki
  • 3 łyżki mąki pszennej- opcjonalnie
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela ang.
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby było przykryte, sypiemy łyżką soli i gotujemy ok. 20 min. W międzyczasie myjemy i siekamy kapustę w drobne kawałki a kiełbasę w kostkę. Po wypłynięciu i pozbieraniu szumowin dokładamy kapustę. Gotujemy przez ok 25 min. Wyciągamy mięso z golonki, kiedy ostygnie kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Kiełbasę podsmażamy na patelni bez tłuszczu i wrzucamy do całości. Dodajemy koncentrat i zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą- jeżeli jest to konieczne. Ostatecznie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. SMACZNEGO!
mięso warzywa obiad kolacja kapustka słodka kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze