Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.

Dodany przez: medon

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 Główka słodkiej białej kapusty (poszatkować)
  • 2 Kg. Kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 Kg. Mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 gr. Żeberek
  • 150 gr. Wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 gr. Kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 gr. Pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 Duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 gr. Koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 Łyżeczka śmietany
  • 3 Liście laurowe
  • 4 Ziarenka ziela angielskiego
  • Kminek
  • Majeranek
  • Przyprawa do bigosu
  • Przyprawy: Papryka / Słodka i Ostra
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Przygotowanie

  1. ► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować.
  2. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
  3. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie.
  4. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.
obiad kiełbasa kiszona kapusta mięso wieprzowe boczek wędzony główka białej kapusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze