4.28 (227)
Bigos z kiszonej kapusty to prosty przepis, ale na bogato – z mięsem wieprzowym (karkówką lub łopatką) i kiełbasą. Nie może w nim oczywiście zabraknąć suszonych grzybów i śliwek. Smak dania podkręcają takie dodatki jak koncentrat pomidorowy i jabłko, a głęboki aromat zapewniają mu liczne przyprawy. Sprawdzą się między innymi majeranek i kminek lub owoce jałowca. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić bigos z kiszonej kapusty. Przepis przyda się nie tylko na święta.
kapusta kiszona 1 kg
wieprzowina 500 g
suszone grzyby 30 g
olej 60 ml
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 3 szt.
kminek 3 g
majeranek 3 g
suszone śliwki 40 g
cebula 1 szt.
kiełbasa 200 g
koncentrat pomidorowy 25 g
mąka pszenna 15 g
jabłka 1 szt.
sól 6 g
pieprz 3 g
Grzyby suszone: zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Przykrywamy je i odstawiamy, żeby napęczniały. Możemy przygotować je dzień wcześniej. Kiedy napęcznieją i zmiękną, odciskamy je i siekamy. Nie wylewamy wody, w której się moczyły. Nawet jeśli nie wykorzystamy jej całej do bigosu, przydaje się także do zrobienia sosu grzybowego lub zupy.
Ewa Niepytalska
Mięso: kroimy w kostkę. Możemy wykorzystać karkówkę lub łopatkę. Jeśli wolimy chude, białe mięso, użyjmy filetu z kurczaka lub indyka. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzewamy około 2 łyżek oleju (30 ml). Obsmażymy na nim kawałki wieprzowiny. Robimy to dosyć krótko, na dużym ogniu, żeby zamknąć soki wewnątrz mięsa. Kiedy zmieni kolor, wlewamy wodę lub bulion. Przykrywamy i dusimy do miękkości, przez około 45 minut.
Ewa Niepytalska
Kapusta kiszona: odciskamy ją z soku. Warto sprawdzić jej smak (zwłaszcza kiedy nie kisiliśmy jej sami). Jeśli obawiamy się, że bigos będzie zbyt kwaśny, możemy ją dodatkowo przepłukać czystą wodą i ponownie odsączyć. Wkładamy ją do garnka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie cukrem). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ewa Niepytalska
Zasmażka: obieramy i siekamy cebulę. Kiełbasę (myśliwską lub jałowcową, niezbyt suchą) kroimy w kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni. Wrzucamy cebulę. Lekko ją podsmażamy, żeby się zeszkliła. Dodajemy kiełbasę. Czekamy, aż uwolni część tłuszczu i się zarumieni. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go, żeby skarmelizować zawarte w nim cukry (będzie miał dzięki temu wyrazisty smak). Na koniec dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Ewa Niepytalska
Gotowanie: łączymy kapustę kiszoną i mięso. Dodajemy suszone grzyby (oraz wodę z ich moczenia), pokrojone w cząstki suszone śliwki i łyżeczkę majeranku. Dusimy, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę. Mieszamy i podgrzewamy bigos z kiszonej kapusty, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. (dzięki dodatkowi mąki nieco zgęstnieje). Dorzucamy jeszcze starte jabłko i doprawiamy potrawę, żeby zbalansować wszystkie kluczowe smaki: słodki, słony i kwaśny.
Ewa Niepytalska
Podanie: wykładamy bigos z kapusty kiszonej na miseczki lub głębokie talerze. Możemy udekorować ziołami, na przykład rozmarynem, tymiankiem lub koperkiem. Serwujemy z pieczywem na zakwasie lub ziemniakami.
Ewa Niepytalska
Porady
- Otrzymamy bardzo dobry bigos z kiszonej kapusty, jeśli będziemy go odpowiednio długo dusić, dlatego warto przygotowywać sobie garnek z grubym, nieprzywierającym dnem. Najlepiej sprawdzi się żeliwne naczynie.
- Ważne jest częste i dokładne mieszanie bigosu. W razie potrzeby można podlewać go niewielką ilością wody, bulionu warzywnego lub soku odciśniętego wcześniej z kiszonej kapusty. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, żeby potrawa nie zrobiła się zbyt kwaśna.
- Bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzaniu. Najlepiej przyrządzić go z wyprzedzeniem, kilka dni przed świętami lub planowanym podaniem.
Prosty przepis na bigos z kiszonej kapusty ma wiele wersji. Zazwyczaj jest świetnym sposobem na wykorzystanie mięs i wędlin, które zostały nam z imprezy lub świąt, ale z łatwością można też przyrządzić postny bigos wigilijny. Jest to nic innego jak kapusta z grzybami – nieodzowny element wieczerzy, który można podawać w formie samodzielnej potrawy lub farszu do pierogów i innych bezmięsnych potraw. Oprócz podstawowych składników, jakimi są suszone grzyby, cebula i kiszona kapusta, często zawiera także:
Najczęściej tradycyjny bigos z kiszonej kapusty doprawia się majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym i kminkiem, tak jak w naszym przepisie. Smak dania można też podkręcić za pomocą takich aromatycznych dodatków jak:
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.