Bigos z młodej kapusty na zawołanie

Bigos z młodej kapusty na zawołanie,jemy kiedy mamy ochotę:)

Dodany przez: Anullka

Bigos z młodej kapusty na zawołanie

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 duża główka lub 2 mniejsze słodkiej kapusty
  • 80 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 2 czubate łyżki skwarek z wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 kostki warzywne knorr
  • 1 pęczek koperku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • 0,75 wody
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  1. Kapustę cienko pokroić,dodać pokrojoną kiełbasę,koperek, cebulę,listek,kostki warzywne,zalać wodą,gotować 15 min.
  2. Po tym czasie dodać skwarki z boczku,majeranek,paprykę ,pieprz ziołowy,koncentrat ,gotować jeszcze około 40 min na małym ogniu,ewentualnie posolić(ja nie soliłam ,bo bigosik był w sam raz)
  3. Naszykować słoiki, nakładać gotujący bigos do słoików,pojemność wg uznania,dokręcać mocno.
  4. Ustawiać gorące słoiki do góry dnem,na ręczniku lub ścierce,przykryć dokładnie,mają stać do wystygnięcia.
  5. Wystudzone słoiki z bigosem przechowywać w lodówce.
  6. Smacznego
  7. Sposób jest bardzo dobry,otwieramy jak najdzie nas ochota na kapustkę:)
  8. Uwaga:
  9. Bigos musi się cały czas gotować, jak wkładamy go do słoików.
przetwory warzywa obiad kapusta kiełbasa bigos majeranek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze