Bigos pieczony w piekarniku nigdy się nie przypali i jest pyszny.
Składniki:
2,5 kg kiszonej kapusty odciśniętej z soku
główka białej kapusty
1 średnia golonka z kością
kawałek boczku wędzonego (ok.30 dkg)
6-7 szt. kiełbasy zwyczajnej
garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
50 dkg pieczarek
garść suszonych śliwek pokrojonych na ćwiartki
pęczek włoszczyzny (jak do rosołu)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 duże cebule
olej
5 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
6 jagód jałowca
mielony kminek
majeranek
sól,pieprz
słodka mielona papryka (ja dałam ok.5 łyżek)
Bigos "po mojemu" z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z golonki i włoszczyzny ugotować rosół.Do dużej brytfanny (ja mam 10 litrową) włożyć:kapustę kiszoną,pokrojoną przesmażoną cebulę,pokrojoną w półtalarki i przesmażoną kiełbasę,podsmażone pieczarki,suszone grzyby,a także poszatkowaną i podgotowaną(przez 5 minut) białą kapustę.Kolejność dodawania składników dowolna ponieważ i tak wszystko mieszamy.Następnie ugotowaną golonkę pokroić w dowolne kawałeczki,dodać do bigosu i zalać wszystko rosołem z golonki.Dodać koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy (oczywiście wg uznania).Przykryć brytfannę przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.160 stopni przez 2 godziny od zagotowania.Wyjąć,schłodzić,włożyć na noc do lodówki (ja wynoszę na balkon-zimą).Na drugi dzień bigos piec w temp.180 stopni przez godzinę od zagotowania.Schładzanie powtórzyć.Na trzeci dzień piec bigos również w temp.180 stopni od zagotowania przez 1 godzinę.Taką ilość bigosu jeśli nie zostanie systematycznie wyjedzona przez domowników,ja zamrażam lub zagotowuję w słoikach (również w piekarniku).Na trzeci dzień czasami zostaje porcja na kolację i nie ma wtedy mrożenia,ani słoików.Bardzo pyszny,polecam.Smacznego.