Sernik z malinami

Ocena:

4.49 (181)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik z malinami na kruchym cieście, dzięki dodatkowi lekko kwaskowatych owoców, wprost zachwyca idealnie zbalansowanym smakiem. To fenomenalna wariacja tradycyjnego wypieku. Sprawdzi się na wielkanocnym stole, ale też na każdą świąteczną okazję lub po prostu jako dodatek do codziennej, popołudniowej kawy. Sernik malinowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom – tak dzieciom, jak dorosłym.

Składniki:

  • mąka pszenna  225 g

  • cukier  230 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • masło  150 g

  • ser z wiaderka  750 g

  • budyń śmietankowy  60 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • maliny  400 g

Sernik z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: do miski wsypujemy mąkę, 65 g cukru białego i proszek do pieczenia. Wbijamy 1 jajko (rozmiar M) i wkrajamy zimne masło. Zagniatamy na jednolite ciasto, ręcznie lub mikserem planetarnym. Formujemy je w kulę, lekko rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut.

  • Krok 2:

    Piekarnik i tortownica: rozgrzewamy go do 180° C. Na dnie tortownicy (26 cm) układamy papier do pieczenia. Zamykamy obręcz i przycinamy nożyczkami wystający papier.

  • Krok 3:

    Maliny: świeże myjemy, zostawiamy na cedzaku, żeby odciekła z nich woda. Mrożone należy rozmrozić.

  • Krok 4:

    Masa serowa: do miski przekładamy twaróg sernikowy, wsypujemy budyń, 165 g cukru białego i waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę, na średnich obrotach. Następnie dodajemy 1 jajko i znowu mieszamy do połączenia składników. 

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy (możemy zrobić rant, ale nie musimy) - można je wcześniej rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Wylewamy masę serową. Na wierzch wykładamy maliny - część zostawiamy do ozdobienia wierzchu po upieczeniu ciasta - delikatnie wciskamy je w twaróg. 

  • Krok 6:

    Pieczenie: sernik z malinami wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Studzimy stopniowo, najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, potem możemy go wyjąć.

  • Krok 7:

    Podanie: ostudzony sernik ozdabiamy pozostałymi malinami. Możemy dodatkowo ozdobić go musem malinowym lub posypać cukrem pudrem.

Porady

  • Składniki na sernik z malinami powinny mieć temperaturę pokojową, poza masłem, które musi być zimne.
  • Wierzch ciasta można udekorować na różne sposoby. Pięknie prezentuje się po oblaniu go polewą z gorzkiej czekolady. Można go też obsypać płatkami migdałów lub prażonymi wiórkami kokosowymi. Polecamy również spróbować sernika z malinami i kruszonką lub z bezą na wierzchu.
  • Aby otrzymać bezglutenowy sernik z malinami, wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną jej odpowiednikiem pozbawionym glutenu, takim jak mąka ryżowa, kukurydziana czy ziemniaczana. W tym celu można również przygotować sernik z malinami bez spodu.
  • Podany w przepisie cukier można zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem. Dobrze sprawdzi się w tym celu ksylitol lub stewia. 
  • By zapobiec opadnięciu sernika pieczonego z malinami, należy studzić go stopniowo. Początkowo przy lekko otwartych drzwiach piekarnika, następnie w temperaturze pokojowej, a dopiero na końcu w lodówce.
  • Twaróg na sernik możemy zmielić samodzielnie. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty. Powinien on również być dobrze zmielony, przynajmniej dwukrotnie. 
  • Jeżeli ciasto zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć je warstwą folii aluminiowej.
  • Sernik z malinami może być przechowywany w temperaturze pokojowej możemy jeść przez 2 dni. Trzymany w lodówce postoi 4 dni. Można go również mrozić, zachowa świeżość przez 3 miesiące. Przed włożeniem do zamrażalnika, polecamy owinąć go folią spożywczą lub przełożyć do zamykanego pojemniczka. Po wyjęciu, należy rozmrażać go w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z malinami mrożonymi czy świeżymi?

Puszysty sernik z malinami można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sporo osób zastanawia się jednak, jak przygotować niezbędne owoce. Nie jest to wymagające ani czasochłonne zadanie. Świeże maliny wystarczy starannie przepłukać i osuszyć, po czym w zasadzie można je już dodawać do ciasta.

Czy sernikowe wypieki udadzą się jednak także z malinami mrożonymi? Akurat te konkretne owoce wyjątkowo dobrze znoszą zabieg mrożenia, co przekłada się na zachowywanie przez nie pełni walorów smakowych. Należy jedynie pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć je z zamrażarki, rozmrozić w lodówce i odlać glazurę. Jeśli zależy nam na czasie, można ten proces przyspieszyć, stosując specjalne metody:

  • rozmrażanie w piekarniku lub w mikrofalówce - sposób ten możemy wykorzystać, jeśli nasze urządzenia są wyposażone w program rozmrażania.
  • rozmrażanie wodą - maliny przelewamy letnią wodą, zostawiamy do odcieknięcia.

Przepis na sernik z wiaderka z malinami

Tajemnicą sukcesu każdego sernika jest oczywiście dobrze wykonana masa serowa. Robi się ją z twarogu sernikowego (kupowanego w kostce albo w wiaderku), który można ewentualnie zastąpić - przynajmniej częściowo - serkiem mascarpone. W proporcji z naszego przepisu, dodajemy 500 g twarogu i 250 g serka włoskiego. Oczywiście, składniki na masę nie muszą być zawsze identyczne. Sporo zależy od tego, jaki efekt końcowy pragnie się osiągnąć. 

Jaki spód do sernika?

W zależności od przepisu, różnić się może również sposób przygotowania spodu ciasta. W sernikach w takim charakterze występują zazwyczaj:

  • biszkopty,
  • herbatniki,
  • kruche ciastka,
  • krakersy,
  • masa bakaliowa - ze zmielonych daktyli i nerkowców,
  • spód czekoladowy - do kruchego ciasta dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodną lub posiekaną. Odpowiednie będzie też dobrej jakości kakao.

Ciastka, herbatniki i krakersy można wcześniej pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.

Sernik z malinami na zimno to świetna alternatywa, nie wymaga w ogóle pieczenia. To idealna propozycja na gorące dni, ale też dla osób, które nie mają piekarnika.

Osoby całkowicie początkujące mogą skorzystać z przepisu na sernik bez spodu. Bardzo ułatwi im to pracę, nie psując przy tym wcale rezultatu. Będzie też zawierał nieco mniej kalorii.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne