Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską / fot. Artur Rogalski stylizacja: Anna Borowska
4.6 (160)
Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to idealne danie obiadowe w sezonie szparagowym. Podane z delikatnym sosem świetnie sprawdzi się w porze lunchu. Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to zdrowe danie pełne odżywczego błonnika.
biała fasola 200 g
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 szt.
szalotka 1 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki stołowe
białe szparagi 1 pęczek
sok z cytryny 1 szt.
szynka wędzona 100 g
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
natka pietruszki 0.5 pęczka
W przeddzień fasolę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia osączamy, zalewamy świeżą nieosoloną wodą i gotujemy 30–40 min ze zgniecionym ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Osączamy.
Szalotkę z posiekanym czosnkiem szklimy na oleju, wrzucamy szparagi, wlewamy 100 ml wody i gotujemy 12 min na małym ogniu. Dodajemy fasolę i szynkę, podgrzewamy 5 min. Przekładamy wszystko do miski. Z soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy ucieramy winegret i zalewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską zawiera w przepisie:
- 200 g suchej białej fasoli
2 ząbki czosnku, obrane: jeden zgnieciony, drugi posiekany
szalotka, drobno posiekana
pęczek białych szparagów, obranych, przeciętych wzdłuż na pół, a potem wszerz na pół
100 g surowej szynki wędzonej, pokrojonej w cienkie, niewielkie paseczki
Tylko 18 kcal zawiera 100 g szparagów. Mimo że w 95% składają się z wody, są skarbnicą witamin i minerałów takich jak: witamina C, E i beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor i potas, a także błonnika.