Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską

Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to idealne danie obiadowe w sezonie szparagowym. Podane z delikatnym sosem świetnie sprawdzi się w porze lunchu. Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to zdrowe danie pełne odżywczego błonnika.

Sałatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.6 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.W przeddzień fasolę zalewamy zimną wodą. Następnego dnia osączamy, zalewamy świeżą nieosoloną wodą i gotujemy 30–40 min ze zgniecionym ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Osączamy.
  • iStock-szparagi-2.Szalotkę z posiekanym czosnkiem szklimy na oleju, wrzucamy szparagi, wlewamy 100 ml wody i gotujemy 12 min na małym ogniu. Dodajemy fasolę i szynkę, podgrzewamy 5 min. Przekładamy wszystko do miski. Z soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy ucieramy winegret i zalewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską zawiera w przepisie:

  • 200 g suchej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku, obrane: jeden zgnieciony, drugi posiekany

  • szalotka, drobno posiekana

  • pęczek białych szparagów, obranych, przeciętych wzdłuż na pół, a potem wszerz na pół

  • 100 g surowej szynki wędzonej, pokrojonej w cienkie, niewielkie paseczki

Notka redakcyjna

Tylko 18 kcal zawiera 100 g szparagów. Mimo że w 95% składają się z wody, są skarbnicą witamin i minerałów takich jak: witamina C, E i beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor i potas, a także błonnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy