Białe kluski śląskie

z kurczakiem na niedzielny obiad

Dodany przez: buciol78

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • ok.20dag.maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki płuczemy,obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części.Ćwiarkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę,formujemy kluski (nie robić dziurek:)lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z wrzątkiem , solimy ,gotujemy przez 8 min.po wypłynięciu delikatnie mieszając drewniana łyżką.Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i podawać natychmiast po ugotowaniu.Najlepiej smakuje z sosami mięsnymi lub ze skwarkami SMACZNEGO.
obiad kluski mąka ziemniaki śląsk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze