Zapiekanka z białą kiełbasą

Ocena:

4.48 (170)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Zapiekanka z białą kiełbasą sprawdzi się fantastycznie nie tylko na wielkanocnym stole. To również świetny pomysł na codzienny obiad. W połączeniu z świeżymi jabłkami, suszonymi i wędzonymi śliwkami oraz czerwoną cebulą smakuje wprost obłędnie. Dodatkowo jej przygotowanie nie jest nazbyt czasochłonne ani skomplikowane. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018.

Składniki:

  • jabłka  380 g

  • czerwona cebula  140 g

  • czosnek  4 ząbki

  • śliwki wędzone  5 szt.

  • suszone śliwki  5 szt.

  • miód  3 łyżki stołowe

  • majeranek  1 łyżeczka

  • biała kiełbasa  8 szt.

  • olej  1 łyżka stołowa

  • rozmaryn  2 gałązki

  • mąka  100 g

  • whisky  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • jajka  2 szt.

  • mleko  250 ml

Zapiekanka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy owoce w ósemki. Cebulę obieramy oraz sieczemy w grubsze piórka. Czosnek kroimy w plasterki, a śliwki w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy miód (1 łyżkę odkładamy na później) oraz majeranek. Całość mieszamy. 

  • Krok 2:

    Zapiekanka z białą kiełbasą: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką, smarujemy olejem i miodem, układamy w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Pomiędzy nimi rozkładamy mieszankę ze śliwkami. Całość zapiekamy przez około 15 minut (w połowie obracamy kiełbasy).

  • Krok 3:

    Ciasto do zapiekanki: W misce łączymy mąkę, whisky, szczyptę soli, 2 jajka oraz 250 ml mleka. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ostrożnie wlewamy do formy. Jego wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę z białej kiełbasy pieczemy przez kolejne 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Usuwanie gniazd nasiennych ułatwi specjalny wykrawacz do jabłek. Można go kupić w dużych hipermarketach oraz sklepach z akcesoriami kuchennymi.
  • Smak kiełbasy w cieście świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami, jak chociażby z musztardowym czy majonezowym dressingiem. Warto spróbować jej także z odrobiną cebulowego chutney.
  • By przepis na kiełbasę białą z piekarnika wyszedł idealnie, polecamy wykorzystać do jego przygotowania jabłka winne, np. odmiany Gala.
  • Podane w przepisie whisky można zastąpić jakościową brandy lub śliwowicą. 
  • Do zapiekanki z białą kiełbasą polecamy dodać śliwki suszone kalifornijskie (najlepiej bez pestek).
  • Zapiekankę z białej kiełbasy najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem ulubionej surówki. Dobrze sprawdzi się w tym celu zarówno porowa, jak i marchewkowa surówka. Danie można też zaserwować w towarzystwie ryżu lub kaszy. Wówczas będzie ono bardziej sycące.
  • Fanom dań mięsnych polecamy, przed włożeniem zapiekanki do piekarnika, owinąć kiełbasy plasterkami jakościowego boczku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z białą kiełbasą – przepis

Zapiekana biała kiełbasa to nie tylko smaczny, ale i niezwykle pożywny posiłek. Jej przygotowanie nie zajmuje zwykle zbyt wiele czasu, a efekty są naprawdę fantastyczne. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. W podstawowej wersji przepisu dodaje się do niej jedynie podsmażoną cebulkę i domowy sos śmietanowy. 

Często zapieka się ją również z ziemniakami czy warzywami korzeniowymi, takimi jak marchew, pietruszka, pasternak czy seler. Dobrze komponuje się również z batatami. Dla przełamania smaku, do kiełbasy białej zapiekanej warto dodać jabłka lub suszone czy wędzone śliwki. Zamiast nich można też dorzucić, pokrojone w ósemki, dorodne gruszki.

Innym, ciekawym pomysłem na przyrządzenie zapiekanki z białą kiełbasą jest upieczenie jej z makaronem typu rurki. Całość, przed włożeniem do piekarnika, podlewa się aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii, oregano i suszonej papryki. Z kolei wierzch dania można posypać tartym parmezanem. Wówczas z pewnością nie będzie mu się dało oprzeć. 

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to produkt jest bez wątpienia najpopularniejszym składnikiem wielkanocnych dań. Dodawać ją można zarówno do barszczu białego czy żurku,  jak i do sałatek lub past kanapkowych. Równie często serwuje się ja w wersji solo jako danie główne. By nasze kulinarne wysiłki nie poszły na marne, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów i sięgać jedynie po produkty najwyższej jakości. 

Dobre kiełbasy białe przygotowywane są na bazie mięsa wieprzowego z małym dodatkiem wołowiny. Mają lekko szarawy kolor, a po przekrojeniu delikatnie się rozwarstwiają. Produktów o białym lub różowym zabarwieniu najlepiej unikać – może ono bowiem świadczyć o dużej ilości tłuszczy i konserwantów w gotowym wyrobie.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne