Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .

Dodany przez: Babciagramolka

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • ziarno sezamowe
  • pestki z dyni

Przygotowanie

  1. Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .
  2. Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
  3. Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski  .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25   minut  na złoto .
  4. Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
sniadanie wielkanoc obiad przekąska ciasto francuskie wędliny biała kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze