Bezjajeczna frittata z parmezanem

Mąka z ciecierzycy ma niezwykłe właściwości - odkryjcie je w tej frittacie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 380 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i curry
  • szklanka utartego parmezanu
  • masło do smażenia
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych i zielonych oliwek
  • czerwona cebula pokrojona w plastry
  • świeże zioła (do wyboru oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki, szałwia)
  • po strąku papryki słodkiej i ostrej pokrojonej w krążki

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody, 3 łyżek oliwy oraz soli, pieprzu i curry robimy ciasto – najlepiej mikserem, stopniowo dodając mąkę do wody (uwaga – będzie bardzo rzadkie). Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, następnie mieszamy z połową parmezanu.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło, wylewamy 1-cm warstwę ciasta, czekamy, aż się zetnie i kładziemy na nim po 3–4 pomidorki, parę oliwek, 2 plasterki cebuli, parę listków ziół, posypujemy odrobiną parmezanu i delikatnie składamy na pół, ponownie posypując parmezanem.
  3. Dosmażamy pod przykryciem przez 3 min, a potem już bez przykrycia, z obu stron, aż się dobrze zrumieni.
  4. Podajemy obłożony świeżą porcją dodatków, z garścią rukoli lub innych wyrazistych w smaku liści. Dodatkowo możemy je polać sosem pomidorowym lub keczupem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
sniadanie ciecierzyca parmezan frittata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy