Bezglutenowa i wegańska kutia z kaszy jaglanej

Kutia to tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie. Jej bezglutenowa, wegańska wersja jest znacznie zdrowsza! Przepis jest prosty i szybki do wykonania.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    żurawina
    rodzinki
    suszone morele
    daktyle
    orzechy (najlepiej włoskie i laskowe)
    opcjonalnie: ½ szklanki maku lub gotowa masa makowa
    syrop z agawy

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, aż woda będzie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zestawiamy z palnika i odstawiamy, aby kasza doszła. Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Suszone owoce i rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku na ok. 20-30 minut, aby zmiękły. Odcedzamy owoce i łączymy z kaszą jaglaną oraz masą makową, dosładzamy do smaku syropem z agawy.

     

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy