Bazyliowy tort

Bazyliowy tort z truskawkami

Ocena:

4.44 (185)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Przepis na tort bazyliowy od Polski Cukier

Składniki:

  • ciasto:
  • pęczek świeżej bazylii
  • 65 ml oliwy
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru Polski Cukier
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • zielony barwnik spożywczy

Bazyliowy tort z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (18 cm) wykładamy pergaminem. Listki bazylii ucieramy na purée z oliwą.

  • Krok 2:

    Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę.

  • Krok 3:

    Na krem: żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywny krem.

  • Krok 4:

    Trzy łyżki bitej śmietany łączymy z żelatyną, po czym dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Truskawki myjemy, osuszamy, z 2/3 usuwamy szypułki i przecinamy je wzdłuż na pół. Ciasto przecinamy na dwa blaty, jeden umieszczamy w tortownicy, wokół krawędzi formy układamy truskawki przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry. Resztę truskawek bez szypułek rozkładamy na dnie tortownicy.

  • Krok 6:

    Zakrywamy wszystko 2/3 bitej śmietany. Przykrywamy drugim, zielonym krążkiem ciasta, wierzch smarujemy resztą bitej śmietany i dekorujemy truskawkami z pozostawionymi szypułkami

Porady

Cukier biały kryształ jest znany od dziesięcioleci. To cukier polecany między innymi do słodzenia gorących,  czy chłodnych napojów, pieczenia ciast i ciasteczek, przygotowywania przetworów. Znajduje szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Jest to najpopularniejszy, klasyczny cukier o charakterystycznych kryształach i doskonałej rozpuszczalności. 

www.polski-cukier.pl


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne