StockFood
4.48 (210)
Bażant pieczony to wyborne danie, które nadaje się na wiele różnych okazji - zwłaszcza tych wykwintnych, szczególnych. Jest to całkiem duży ptak, którego przyrządzenie zajmuje co prawda sporo czasu, jednak rezultat zachwyci każdego! Podany z puree ziemniaczanym i surówką smakuje naprawdę wybornie.
bażant 900 g
białe wytrawne wino 125 ml
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
papryka ostra 1 szczypta
rozmaryn 3 gałązki
masło 10 g
miód 25 g
Przygotowanie mięsa: Wypatroszonego bażanta myjemy i osuszamy. Z wierzchu nacieramy go pieprzem i solą. Środek smarujemy mieszanką soli, pieprzu i ostrej papryki. Zostawiamy go na godzinę. Po upływie 60 minut do środka ptaka wkładamy całe gałązki rozmarynu, a jego skórę nacieramy miodem.
Bażant pieczony: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wlewamy do niej białe, wytrawne wino i wkładamy mięso. Bażanta pieczemy przez około 1,5 h. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Bażant może pochodzić z hodowli lub z polowania. Upolowany możliwy jest do kupienia od października do marca, kiedy to dozwolony jest odstrzał tych ptaków w warunkach naturalnych.
- Pieczonego bażanta polecamy podawać z sosem żurawinowym lub sosem z czerwonej porzeczki. Jeśli nie przepadacie za połączeniem mięsnych i słodkich smaków, możecie zaserwować go z sosem grzybowo–śmietanowym.
- Jeśli do przygotowania dania, używacie mrożonego bażanta, pamiętajcie, by przed przyrządzeniem dobrze go rozmrozić.
- Warto wprowadzić mięso z bażanta do swojej diety. Jest ono dobrym źródłem białka i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i selen.
- Mięso z bażanta można również upiec przy pomocy specjalnego rękawa do pieczenia.
By mięso było smaczniejsze, warto w odpowiedni sposób przygotować je do pieczenia. Bażant upolowany powinien "skruszeć" - warto go więc powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na kilka dni. Bażant pochodzący z hodowli nie musi przejść takiego zabiegu, choć warto włożyć mięso na 1-2 dni do zamrażalnika.
Warto również pamiętać, by mięso nacierać przyprawami zarówno od zewnątrz, jak i od środka. Jeśli chcecie, by skórka była po upieczeniu bardziej chrupiąca, natrzyjcie mięso z wierzchu miodem.
Pieczonego bażanta można przygotować na wiele sposobów. Często faszeruje się go jabłkami z dodatkiem rozmarynu. Świetnie smakuje również w towarzystwie limonki czy pomarańczy. Można go zapiekać na winie lub na bulionie warzywnym.
Innym, ciekawym sposobem na przyrządzenie mięsa jest owinięcie go słoniną. Można go wówczas zapiekać z dodatkiem warzyw korzeniowych. Podstawowy przepis na bażanta można też wzbogacić o dodatek miodowej marynaty.
Bażant pieczony w rękawie czy w naczyniu żaroodpornym powinien być podawany z wykwintnymi sałatkami czy surówkami - sam jest bowiem bardzo wytrawnym daniem. Pasować będzie do niego na przykład sałatka z ziarenkami granatu, z żurawiną czy z figami.
Smak mięsa dobrze komponuje się z czerwonym winem, najlepiej półwytrawnym. Odpowiednie będzie również wino wytrawne - najlepiej o kompozycji aromatów czerwonej porzeczki, czarnej porzeczki i śliwki.