Barszcz czerwony z fasolą :

Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych .

Dodany przez: Babciagramolka

Barszcz czerwony z fasolą :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ćwiartka kurczaka ( lub porcja na zupę z indyka ok. 0,5 kg )
  • 1 kg buraków ( ja preferuję takie podłużne )
  • 4 ziemniaki ( średniej wielkości )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 puszka fasoli w ziarnach białej
  • 1 puszka fasoli w ziarnach czerwonej
  • garść grzybów suszonych
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
  • 1 kostka bulionu wołowego ( Knorra )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w szklance wody .Mięso, oczyszczone warzywa ( seler , pietruszkę , por ), ziele angielskie , liście laurowe , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , pokrojone w plasterki marchewki , kostki bulionowe , czosnek, odcedzoną białą fasolę , odcedzoną i wypłukaną czerwoną fasolą włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego buraka pokroić w słupki , resztę buraków przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso , seler , pietruszkę, por , buraki w kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz mielonym pieprzem , maggi, włożyć obrane ze skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
  2. Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną lub doprawić sokiem z cytryny .
obiad zupa barszcz czerwony buraki fasola zupy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze