4.35 (200)
Barszcz wigilijny gości wśród 12 tradycyjnych potraw w domach w całej Polsce. Powinien mieć intensywną czerwoną barwę i wyrazisty smak, który można uzyskać za sprawą wywaru z suszonych grzybów. Serwuje się go na wiele sposobów, ale najczęściej z miękkimi, rozpływającymi się w ustach uszkami. To tradycyjna kompozycja smakowa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podajemy niezawodny przepis na barszcz wigilijny.
buraki 2 kg
woda 3 l
suszone grzyby 30 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
seler 0.5 szt.
jabłka 1 szt.
ocet 45 ml
cukier 35 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
goździki 3 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
Wywar grzybowy: wkładamy suszone grzyby do garnka. Można je wcześniej namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (przez około 2 godziny), żeby napęczniały. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i goździki, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz przekrojoną na pół cebulę. Wywar na wigilijny barszcz czerwony będzie miał jeszcze więcej smaku, jeśli opalimy ją nad płomieniem kuchenki gazowej. Można też podpiec ją w piekarniku. Wlewamy do garnka 0,5 l wody. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzamy.
foodie.by.bb
Przygotowanie warzyw: obieramy buraki i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Warto robić to w rękawiczkach, żeby nie zabarwić skóry sokiem. Trzeba też uważać na drewniane powierzchnie w kuchni. Na nic też mogą pozostać plamy. Jabłko (najlepiej szarą renetę lub inną kwaskową odmianę) obieramy i dzielimy na ćwiartki. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ ścieramy. Korzeń selera również pozbawiamy skóry i przygotowujemy na dużych oczkach tarki.
foodie.by.bb
Gotowanie zupy: umieszczamy buraki, seler i jabłko w dużym garnku. Wlewamy 2,5 l wody oraz wywar grzybowy. Powoli doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym gotujemy ją przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
foodie.by.bb
Doprawianie: pod koniec gotowania dodajemy do zupy ocet spirytusowy 10% (opcjonalnie winny lub jabłkowy). Możemy też zrobić barszcz wigilijny na zakwasie, jeśli udało nam się go wcześniej ukisić. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Jej słodycz i kwasowość można dowolnie modyfikować, według własnych preferencji, dodając więcej cukru lub octu. Odstawiamy wywar na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się przegryzą.
foodie.by.bb
Podanie: przelewamy barszcz przez sito, żeby oddzielić warzywa od płynu. Ponownie podgrzewamy przed podaniem. Pamiętajmy, że gotowej zupy z buraków nie należy doprowadzać do wrzenia, inaczej straci intensywny czerwony kolor. Podajemy wigilijny barszcz z uszkami z kapustą i grzybami lub jako akompaniament dla pasztecików z postnym farszem.
foodie.by.bb
Porady
- Zakwaszenie zupy to ważny krok, dzięki któremu danie nie tylko lepiej smakuje, ale także zachowuje piękną barwę. Da się wykorzystać w tym celu ocet spirytusowy, winny lub jabłkowy, a nawet balsamiczny. Sprawdzi się też sok z cytryny. Jeśli robimy barszcz wigilijny bez zakwasu, jego charakterystyczny smak możemy zastąpić zalewą z ogórków kiszonych.
- Zupę warto wzbogacić jabłkiem, ale ciekawy efekt otrzymamy też za sprawą suszonych śliwek lub żurawiny.
- Istotne składniki na barszczyk wigilijny to zioła i przyprawy. W naszym przepisie znajdują się ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, goździki i czosnek, ale można też wykorzystać majeranek, lubczyk, jałowiec lub kminek.
Czerwony barszcz na Wigilię ma być przede wszystkim esencjonalny, słodko-kwaśny, klarowny i o intensywnej czerwonej barwie. Żeby oczarował wszystkich głębią smaku, powinien powstać na starannie przygotowanym postnym wywarze. W naszej wersji jest to esencja z suszonych grzybów. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne podgrzybki lub borowiki. Dodajemy do niej także opaloną cebulę, czosnek i zioła, żeby powstała wyrazista zupa. Jak ugotować barszcz wigilijny w inny sposób? Można także przyrządzić go na:
Na odświętnie nakrytym stole, w dzień poprzedzający Boże Narodzenie, bardzo często ląduje barszcz wigilijny. Prosty przepis na czystą, klarowną zupę zazwyczaj urozmaica się za pomocą różnych postnych dodatków, takich jak: