Barszcz biały z chrzanem :

Bardzo aromatyczna odmiana białego barszczu.

Dodany przez: Babciagramolka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 białe kiełbasy surowe
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 czubate łyżeczki utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
  • 1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • ¾ litra wody
  • ½ łyżeczki ( płaskiej ) soli
  • pieprz mielony
  • 3 jajka na twardo

Przygotowanie

  1. Ugotować wywar z włoszczyzny w osolonej wodzie .Wyjąć warzywa , 1 marchewkę zostawić .Pokroić w piórka cebulę , a ziemniaki w drobną kostkę .Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć mieszając aż cebulka zrobi się złota . Wlać na patelnię trochę wywaru z warzyw . zagotować i przelać do garnka z wywarem . Włożyć ząbek czosnku, białe kiełbasy, pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru i gotować na małym gazie 20 minut. Wyjąć kiełbasę , pokroić w plasterki i włożyć powrotem do wywaru . Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do zupy. Gotować 10 minut . Wlać śmietankę .Doprawić pieprzem i chrzanem .
  2. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
wielkanoc obiad zupa zupy chrzan barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze