Barszcz biały wielkanocny

Bez barszczu nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ile rodzin tyle przepisów na żurek.

żurdania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)

Składniki:

  • * woda 1 litr
  • * żurek śląski o smaku wędzonego boczku 1/2 butelki lub zakwasu żytniego
  • * kiełbasa 2 kawałki
  • * mąka 1 łyżka
  • * kostka rosołowa 1 sztuka
  • * koperek 1 łyżka
  • * sól
  • * Vegeta
  • * chrzan do smaku
  • * 4 jaja

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut następnie wlać dobrze wymieszany koncentrat żurku śląskiego i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę. Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy