Barszcz biały wielkanocny

Bez barszczu nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ile rodzin tyle przepisów na żurek.

Dodany przez: Bozenka16

Barszcz biały wielkanocny

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * woda 1 litr
  • * żurek śląski o smaku wędzonego boczku 1/2 butelki lub zakwasu żytniego
  • * kiełbasa 2 kawałki
  • * mąka 1 łyżka
  • * kostka rosołowa 1 sztuka
  • * koperek 1 łyżka
  • * sól
  • * Vegeta
  • * chrzan do smaku
  • * 4 jaja

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut następnie wlać dobrze wymieszany koncentrat żurku śląskiego i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę. Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.
obiad jaja żur biała kiełbasa chrza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze