Getty Image
4.57 (175)
Banica to tradycyjny wypiek bułgarski, który na Bałkanach podawany jest na co drugie śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten smaczny placek przygotować także samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty – w chrupiące ciasto filo zawijamy farsz ze słonego sera i wstawiamy do piekarnika. W Bułgarii do banicy dostaniemy szklankę zimnego ajranu.
jajka 4 szt.
feta 400 g
jogurt naturalny 200 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
ciasto filo 300 g
oliwa z oliwek 30 ml
Farsz: do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Dodajemy pokruszony ser i jogurt. Mieszamy oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Składanie banicy: płaty ciasta filo smarujemy oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka. Nakładamy na nie farsz i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Każdy płat po kolei zwijamy w rulon i układamy w formie do ciasta spiralnie (jeden za drugim) – od krawędzi do środka. Wierzch smarujemy oliwą.
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35–40 min. Bułgarska banica jest gotowa, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.
Porady
- Farsz na oryginalną bułgarską banicę przygotowywany jest z sera sirene – słonego twarogu z mleka krowiego, bawolego lub owczego. W smaku podobny jest do bardziej dostępnej w Polsce fety, dlatego ten rodzaj sera znajduje się w składnikach naszego przepisu.
- W zależności od tego, jak bardzo słony jest ser, który dodajemy do farszu, doprawiamy go mniejszą lub większą ilością soli.
- Słowo „banica” w języku starobułgarskim oznacza „zwijać”. Jednak współcześnie można przygotować ją także w inny, łatwiejszy sposób – przekładając płaty ciasta filo serowym farszem.
- Na Bałkanach placek z ciasta filo podawany jest na śniadanie w towarzystwie ajranu – lekko słonego napoju na bazie jogurtu i wody.
- Bułgarska banica świetnie smakuje z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do farszu na banicę możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano lub zioła prowansalskie. W bardziej rozbudowanej wersji farsz twarogowy przekładany jest szpinakiem, warzywami lub mięsem.
Szpinak i inne dodatki do banicy powinny być wcześniej przesmażone. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może podejść wodą, w efekcie czego wypiek nie będzie chrupiący.
Banica jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych bułgarskich potraw, ale nie jedyną, której warto spróbować. Miłośnikom kuchni bałkańskiej z pewnością posmakuje także:
Lekko słone, cienkie i chrupiące ciasto filo można wykorzystać nie tylko w banicy, ale także w innych słodkich lub słonych potrawach. Świetnie smakuje w quiche’ach i tartach – nadziewanych warzywami, mięsem lub owocami. Poniżej najpopularniejsze przepisy z ciastem filo w roli głównej:
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.