Bakłażany z kurczakiem

Pyszny zapiekany bakłażan z kurczakiem.

Dodany przez: gabaska

Bakłażany z kurczakiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
235 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 bakłażany
  • cukinia
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć mniej więcej połowę miąższu i drobno go pokroić.
  2. ■ Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w małą kostkę. Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. ■ Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć ok. 2 min
  4. połówki bakłażana, przekręcając kilka razy. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru
  5. tłuszczu.
  6. ■ Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić szalotkę i czosnek, nie rumienić. Dodać pokrojoną cukinię i mięso kurczaka. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
  7. ■ Połówki bakłażana napełnić farszem z cukinii i kurczaka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego pozostałą oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temp. 180°C. Podawać z ryżem na sypko albo z bagietką.
  8. Spróbuj z serem
  9. Potrawa zyska nowy charakter, jeśli bakłażany dodatkowo posypiesz tartym serem. Najlepszy w tym wypadku będzie twardy ostry ser, także kozi.
mięso warzywa przekąska cukinia pierś z kurczaka bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze